MEHED KOOS, ELU HOOS!

20 veebruar 2013

Tähe pildistamisest


Et kõik ilusasti ära rääkida... Raivo Hein tuli meile külla, sest tema isa on üks meist. Ja mitte ainult sellepärast. Me oleme veel päris uudishimulikud, sellepärast ka.
Alustuseks tõi Raivo meile tervituse oma Rotary-klubilt. Palusime tal meie värsked tervitused vastu viia.
Raivo on mitu tugevat IT-põhist firmat ehitanud, käigus hoidnud ja maha müünud. Nüüd saab ta endale lubada hobi, mida aastaid on tasapisi arendanud – kosmose pildistamist. Sellest, oma observatooriumitest ja pildistamisreisidest ta meile pajataski. Päris paljud meist vangutasid pead, kui ta käigu pealt meile demonstreeris, kuidas tema Saaremaal asuv tähetorn Kivimäe jaamast juhituna teleskoobi ühele galaktikale suunas, selgema ilma korral torni katte avanud oleks ja kindla programmi järgi pildistama oleks asunud. Nii saab Raivo ükskõik millisest maailma punktist (seal internetiühenduse olemasolu korral) oma teleskoobiga meie ääretust ümbrusest objekte valida ja neist äärmiselt kauneid fotosid teha. Peale pildistamise tuleb küll mitmeid tunde toorpilte arvutis töödelda, et vabaneda valgusmürast ja aparaatide väikestest ebatäpsustest. Vägevaid tulemusi saame alati vaadata Raivo blogis http://spiid.blogspot.com/
Olime kuulnud Raivo kavatsusest võtta osa lähiaastatel Richard Bransoni korraldatavatest eraisikute kosmoselendudest. Ka selle kohta saime lisainfot. Soovime Raivole peatset tõusu 110 km kõrgusele ja edukat vabalangemist koduse Maa poole tagasi. Võibolla võime asjaolude normaalse sujumise järel siis ütelda, et oleme vestelnud Eesti esimese astronaudiga.





Kirjutas Urmas

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar